Carrer Matas, 45 08391 Tiana, Barcelona
info@visigodia.org

Les Capelles Reials

Created with Sketch.

Les Capelles Reials

L’Orquestra Barroca Catalana i l’Ensemble Antiphona recuperen una missa inèdita de Jan Dismas Zelenka

L’obra, redescoberta recentment, es podrà sentir en quatre ocasions, a França i a Catalunya, entre els dies 9 i 12 d’octubre. Els concerts, que tenen com a títol Les Capelles Reials a Europa -París, Dresden, Barcelona-, inclouen també peces de Francesc Valls i de Marc-Antoine Charpentier.

Dos destacats conjunts de música antiga, com són l’Ensemble Antiphona de França  i l’Orquestra Barroca Catalana, uneixen esforços amb un projecte musical que tornarà a la llum la Missa ZWV 9 de Jan Dismas Zelenka (1679-1726), un compositor important del Barroc de qui aquests últims anys s’està recuperant molta de la seva obra. Aquesta missa data de 1727, i fins ara era del tot inèdita. El manuscrit original va desaparèixer de Dresden l’any 1945 i no fa gaire s’ha trobat una còpia completa a Berlín, feta per Harrer, un alumne de Zelenka. No es coneix cap edició ni cap enregistrament d’aquesta peça. La resta del programa, que té com a títol Les Capelles Reials a Europa -París, Barcelona, Dresden-, està format pel motet Flos Carmeli, del català Francesc Valls (1671?-1747) i el conegut Te Deum de Marc-Antoine Charpentier (1643-1704). La direcció musical anirà a càrrec de Rolandas Muleïka, responsable de l’Ensemble Antiphona.

Aquesta producció que reuneix per primera vegada l’Orquestra Barroca Catalana i l’Ensemble Antiphona, un conjunt vocal i instrumental, forma part d’un projecte cultural transfronterer. Els tres primers concerts es faran al Midi-Pyrénées, concretament a les localitats d’Onet le Château (9 d’octubre), Graulhet (el dia 10) i Albi (l’11). El diumenge 12 d’octubre a les 19 h oferiran el mateix programa a Tiana, en un concert a l’Església Parroquial d’aquesta localitat del Maresme. Aquesta última actuació, que tindrà la col·laboració de l’Associació Visigòdia per a la Difusió de la Música Antiga, serà un concert inclusiu i posarà a l’abast els mitjans necessaris perquè les persones amb diversitat sensorial, visual i auditiva, puguin gaudir al màxim del concert.