Carrer Matas, 45 08391 Tiana, Barcelona
info@visigodia.org

Com neix Visigòdia?

Created with Sketch.

L’onze de setembre de l’any 1996 va néixer Ràdio Tiana Emissora Municipal. Va ser dins aquesta iniciativa radiofònica que Llorenç Blasi i Xavier Domínguez van decidir difondre la música antiga aprofitant la plataforma i l’empenta dels projectes acabats de començar.

Així neixia Visigòdia, un programa que situava la música antiga dins el seu context històric, cultural i social. Durant quatre temporades a Ràdio Tiana i quatre més a Ràdio Ciutat de Badalona, l’espai va anar mostrant la varietat i riquesa de l’anomenada “música antiga”, entenent-la com a aquella interpretada amb instruments originals i criteris històrics.

Van viatjar per les ones músiques des del segle VII fins al XVIII, un recorregut de més de mil anys de creativitat i desenvolupament de la música occidental.

El nostre afany de difusió de la música antiga ens va encoratjar alhora a organitzar concerts on es poguessin viure en directe aquelles obres que s’oferien per ràdio.

Visigòdia va presentar al poble tianenc el primer concert el maig de 1997, amb una extraordinària rebuda. Aquesta resposta ens va empènyer a organitzar-ne un altre, i un altre, i un altre…

L’esforç organitzatiu dels concerts i l’experiència adquirida amb ells, juntament amb el recolzament de l’Ajuntament de Tiana, va fructificar l’any 2000 amb la creació del Festival de Música Antiga de Tiana, que vam anomenar genèricament Tiana Antica, que aquest any tindrà la seva vintena edició.

En aquests anys de concerts ha passat per Tiana un gran nombre d’intèrprets, alguns d’ells de reconegut prestigi mundial i altres, futures promeses que avui dia ja són músics consagrats. Volem creure que el nostre Festival ha contribuït d’alguna manera en el seu èxit professional.

Des la seva creació, l’esperit de Visigòdia no ha canviat: segueix sent difondre la música antiga interpretada amb criteris històrics i amb instruments originals, i refermar Tiana com a referent en aquest àmbit .