Carrer Matas, 45 08391 Tiana, Barcelona
info@visigodia.org

Concert de Nadal

Created with Sketch.

Qvinta Essençia

“O MAGNUM MYSTERIUM”

Música polifònica del Renaixement

Diumenge 3 de gener a les 19.00 h, al canal de vídeo de Visigòdia.
Només online. Gaudeix del concert clicant aquí

Presentació del grup “Qvinta Essençia”

Programa

Primera part

Tomás Luís de Victoria (1548-1611)
O magnum mysterium, motete a 4

Tomás Luís de Victoria (1548-1611)
Missa “O magnum mysterium”
○ Kyrie
○ Gloria
○ Sanctus/Benedictus

Luca Marenzio (1490-1558)
Hodie Christus natus est

Francisco Guerrero (1528-1599)
Niño Dios d’amor herido

Segona part

Mateu Fletxa (1481-1553)
La Negrina

Nadales tradicionals
Ya viene la vieja
El cant dels ocells
Est ist ein Ros Entsprungen
Deck the Halls
Hacia Belén va una burra
Fum, fum, fum
White Christmass
Stille Nacht

Notes al programa

La primera part del programa gira entorn de la missa “O magnum mysterium”. Composta per un dels compositors més importants de la història de la música, Tomás Luis de Victoria. Es tracta d’una missa de paròdia escrita sobre el motet del mateix autor que li dóna nom i que obre el concert.

Per a completar aquesta primera part s’inclouen un seguit d’obres d’autors tals com Luca Marenzio o Francisco Guerrero, que ajuden a mostrar el caràcter més sacre i solemne del Nadal.

La segona part del programa suposa un canvi d’estil en incloure unes obres de caràcter popular i festiu. Comença amb La Negrina, una de les ensalades de Mateu Fletxa. Les ensalades de Fletxa, publicades a Praga el 1581 representen l’única col·lecció impresa coneguda del compositor de Prades, tot i la gran popularitat de què va gaudir la seva obra. Escrites en un estil inusual, entre el que és culte i el que és popular, totes combinen diversos fragments musicals (propis o d’altres autors) en els que s’insereixen cites en diverses llengües (llatí, italià…) i onomatopeies, s’hi alternen passatges homofònics i contrapuntístics i els textos sempre contenen alguna referència nadalenca.

Acaba el programa amb una selecció d’algunes de les nadales més populars, en un recorregut que ens porta a diverses parts del món com Alemanya, Catalunya o els Estats Units, reflectint el caràcter més internacional d’aquesta festa.
“O magnum mysterium” pretén fer un recorregut per la història de la música nadalenca des del Renaixement fins als nostres dies, centrant-se tant en la solemnitat i el misticisme religiosos com en l’alegria i el caràcter popular propis de la celebració d’aquestes festes.